Menu Content/Inhalt
Voorpagina Artikelen en Nieuws Diversen Terugkeren naar uw vaderland (remigratie)

LoginSrananskoro

Tell A Friend

Tell a Friend!
Terugkeren naar uw vaderland (remigratie)
Gebruikerswaardering: / 2
LaagsteHoogste 
Geschreven door Administrator   
vrijdag, 15 juli 2005 01:00

Veel migranten die in Nederland zijn komen wonen, denken soms aan terugkeer naar hun vaderland. De band met het geboorteland verdwijnt natuurlijk nooit, maar er weer gaan wonen is een hele stap. Wilt u niet dat het bij jaarlijkse vakanties blijft, dan is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt op uw definitieve terugkeer (oftewel remigratie). Er zijn natuurlijk een heleboel praktische zaken waar u aan moet denken, van het opzeggen van de huur of verkopen van uw woning tot het opzeggen van verzekeringen en abonnementen. In een checklist hebben we een aantal zaken voor u op een rijtje gezet.

Wat betreft uw financiƫn is het goed om het volgende te weten:

Ontvangt u een uitkering op grond van de WAO, Waz, Ziektewet, AOW of Anw, dan kunt u deze meenemen naar uw nieuwe woonland als er met dat land een verdrag is gesloten. Dit is geregeld in de Wet beu. Zo kunt u uw Nederlandse uitkering in uw nieuwe woonland blijven ontvangen. Een bijkomend voordeel is dat uw Nederlandse ziekenfondsverzekering doorloopt. Mensen met een bepaalde nationaliteit of herkomst die terugkeren naar hun land van herkomst (of het land waar hun ouders vandaan komen), kunnen recht hebben op vergoeding van verhuiskosten en/of een remigratieuitkering. Dit staat in de Remigratiewet. Ook vluchtelingen en asielzoekers kunnen een beroep doen op deze wet.

Bent u met een voorziening van de Remigratiewet naar uw vaderland teruggekeerd, dan kunt u met een meerjarenvisum gemakkelijk uw in Nederland achtergebleven familie en vrienden bezoeken. Spijtoptanten kunnen binnen een jaar na vertrek zonder verblijfsrechtelijke problemen terugkomen naar Nederland. Wacht u langer met uw terugkomst, dan hebt u waarschijnlijk een visum en verblijfsvergunning nodig.

Voor meer info: kennisring.nl

Laatst aangepast op zaterdag, 17 december 2005 12:32